Siège social du Crédit Agricole Aquitaine

Bordeaux France 2018

Technical specifications

Adresse
Îlot P2 du projet des Bassins à flot, à l’angle du quai Bacalan et de l’écluse bordant le quai du Sénégal, 33300 Bordeaux

Maître d’ouvrage
CRÉDIT AGRICOLE AQUITAINE

Maître d’ouvrage délégué
CRÉDIT AGRICOLE IMMOBILIER ENTREPRISE

Équipe de maîtrise d’oeuvre
MO de conception : WILMOTTE & ASSOCIÉS
MO d’exécution : ARTELIA
Paysagiste : NEVEUX-ROUYER
BE structure : SNC LAVALIN
BE Fluides : GLEIZE ENERGIE
BE façade : CEEF
BE environnement : CAP TERRE
Économiste : GVI
Bureau de contrôle : QUALICONSULT

Surfaces
• Terrain : 5 096 m²
• Surface de plancher : 12 260 m²
• Terrasses étagées de 2 400 m² dont 1 000 m² de jardins suspendus (variétés de pins maritimes, de chênes et d’azaras)
• Parkings : 250 places de parking

Calendrier
• Concours : hiver 2015
• Permis de construire obtenu au printemps 2016 (PC modificatif bientôt déposé)
• Signature du Marché : 7 décembre 2015
• Démarrage du chantier par SEG-FAYAT : courant décembre 2016
• Livraison prévue à l’été 2018

Profil énergétique
• BREEAM « Good »
• HQE Excellent

Overview

Program
Construction of the new headquarters for Crédit Agricole-Aquitaine on the industrial and harbour area of Wet-Docks in Bordeaux.

The site
Crédit Agricole Aquitaine's new headquarters will make a major contribution to the upgrading of the industrial and port area of ​​the Wet Docks area, where it is being developed, reinterpreting its formal structure, (rhythms and volumes  of surrounding buildings), the  history of the place and contemporary architecture.

The architectural project
The new headquarters of CA Aquitaine consists of several working spaces and public spaces shared by the headquarters residents, employees of other sites and visitors in general. This programmatic feature gives great importance to the common spaces, which are thus valued and nested in the project. They create a chain of unique places but linked to each other by a set of terraces and planted patios bringing light, view and conviviality to each of them. The office spaces crown this programmatic ensemble in the form of penthouses, brought into this   new urban landscape.

Use of materials
The choice of materials stimulates the overall integration of the building and its dialogue with the historic context: cream-colored brick and dark bronze aluminum for the main building, light and dark bronze-coloured aluminum cladding for the penthouses, reminiscent of the traditional colours of the buildings in the City of Bordeaux.

Films

Présentation du nouveau siège du Crédit Agricole Aquitaine à Bordeaux