Hôtel Mandarin Oriental, 5*

Paris France 2011
Wilmotte & Associés - Hôtel Mandarin Oriental, 5*

Technical specifications

Client : Société Foncière Lyonnaise - Mandarin Oriental Hotel Group

Architect : Wilmotte & Associés SA
Interior designer:
SM Design (bedrooms, spa and common areas)
Agence Jouin-Manku (restaurants and bar)
Consulting engineer : ACPH
Main contractor : SCO
Landscape architect : Neveux Rouyer
HEQ and electrical consultant : Coteba
Structural consultant : SIDF
HVAC consultant : CIEC Engineering
Facade design consultant : Codibat
Health & safety coordinator : Loghabat
Fire safety consultant : Batiss
Catering consultant : Ceres
Lighting consultant : DPA Lighting
Cost consultants to the client : Gardiner & Theobald
Electrical consultant : Shen Milson and Wilke
Technical inspection agency : Bureau Veritas

Area : 22,000 m²

 

www.mandarinoriental.fr

Overview

Programme :
Renovation and redevelopment of an office building into a 5* spa hotel. Mandarin Oriental is the first luxury hotel in France to have received HEQ certification.

Description :
This property occupies a large L-shaped site on a very deep block running from Rue Saint-Honoré to Rue Mont-Thabor. From its position at the heart of the block, the building has just one street facade, which gives onto Rue Saint-Honoré. Three courtyards, two completely internal, and small light wells bring natural light to all the floors.
The objective of this renovation was to transform this office building complex into a large luxury hotel: this whilst retaining the assets of the existing building, i.e. not only the architecture of the Rue Saint-Honore buildings, but also the height of the original building, which gives the upper floors a view over all of Paris. Demolition of the existing building located between the existing courtyards 1 and 2 was a necessary element of the project.
This demolition allowed the creation of a large interior space. To compensate for the loss of floor area brought about by the demolition, a new construction was attached to that of the Rue Saint-Honoré (seven stories). Like the existing building, this building has a succession of accessible terraces.
The Rue Saint-Honoré facade is characterised by its two original lateral monumental elements (built in the 1930s by the architect Letrosne) that mark the entrance to the building. The changes to this facade relate principally to the central section. Firstly, a large double-height base was created, which established, with its monumental scale, a connection with the two portals. The central part of the basement accommodates the hotel’s entrance, which is slightly set back. The entrance sets the hotel apart on the Rue Saint-Honoré. While the massing of the courtyard buildings remains unchanged, the facades have been completely redesigned.
The south facade of the central courtyard consists largely of a green wall framed on either side by a set of double stone gateways. This green wall is composed of a succession of planted containers six levels high. The central courtyard garden, resolutely contemporary, spreads out over the entire courtyard area, and also the centre of the south wall. At the centre of the garden, the glazed canopy that brings natural light to the spa area is covered with a film of water that transforms this glazed surface into a mirror, which is illuminated at night.
The garden has been conceived as an extension of the interior spaces. The composition of the garden is based on a concoction of large planted containers of different sizes with various species of plant. They create a sequence of lively spaces which act as extensions to the bar or restaurant. On the ground, light strips order the composition and extend into the interior spaces. Clumps of trees form a sort of plant covering to the courtyard, both transparent and moving.

Image gallery

Wilmotte & Associés - MANDARIN 54.JPG
Wilmotte & Associés - MANDARIN 57.JPG
Wilmotte & Associés - MANDARIN 08.JPG
Wilmotte & Associés - MANDARIN 40.JPG
Wilmotte & Associés - MANDARIN 24.JPG

In relation

Hôtel La Réserve, 5*

Ramatuelle, France
2009