Longchamp Racecourse

Paris France 2012
Wilmotte & Associés - Longchamp Racecourse

Technical specifications

Client : France Galop

architect : Wilmotte & Associés SA
BE structure, curage et désamiantage : Bollinger+Grohmann
HVAC consultant : GEC Ingénierie
Equine consultant : Jean De Chevigny
Acoustical consultant : Xu acoustique
Scenography : Scène
Landscape architect : Neveux-Rouyer
Fire safety coordinator : CSD Faces
Construction cost consultant : GVI Concepteur
Lighting consultant : Bideau Ciel
Sustainable development consultant : 2DKS
Roads and services consultant : Omnium Général Ingénierie

Area : 31 300 m² NFA

Overview

Programme :
Renovation of the Longchamp Racecourse.

Description :
The Longchamp Racecourse enjoys an exceptional location between the Bois de Boulogne and the Seine.
The design concept is to create a major racecourse in one of the most beautiful public parks in the world. It is a new public space, similar to those created on the banks of the Seine throughout history, including: the Parc de Bercy, the Jardin des Plantes, the Tuileries Garden, and the Champ de Mars.
Open to the outside, this park extends right down to the river. The project has three sites, each with its own features; they are organised from north to south based on the circulation flow they generate. The Nouveau Longchamp site is a large public space devoted to a special spectacle. The composition consists of an oval form, soft sandy surface, and groomed landscape: the racecourse. The grandstands loom in the background, airy and transparent. Together they form a real open-air theatre. The stables and racecourse are undergoing a major expansion which brings out the historic character of the existing site. Some in this area may recall Longchamp's past. Its "Grandstand Pavilion" and "the Totaliser" are both listed buildings in France’s Supplementary Inventory of Historic Monuments. The functions of these two buildings have been improved. They are enhanced by new transparencies via two rectangular and "overlapping" volumes. Superimposed, they clearly mark the Bagatelle entrance. The Nouveau Longchamp site becomes a veritable sporting, relaxation, entertainment, and communication destination for the Grand Paris (Greater Paris) plan. Strictly contemporary in terms of its architecture and landscape, the racecourse will make a long-lasting impression on the visitors. The fun and excitement they will enjoy will keep them revisiting time and again; indeed, the project’s mission is to bring the racecourse to life all year-round.

Image gallery