Lalique Museum

Wingen-sur-Moder France 2011
Wilmotte & Associés - Lalique Museum

Technical specifications

Client : Communauté de Communes du Pays de la Petite Pierre municipality / SEMHA

Architect and exhibition designer : Wilmotte & Associés SA
Associate architects : Atelier d’architecture Chiodetti et Crupi
HVAC consultant : AC Engineering Alsace
Structural and construction cost consultant : AC Ingénierie IDF
Landscape architect : Neveux Rouyer
Scenography and special effects : Ducks Sceno

Area : 3,600 m²

Overview

Programme :
Construction of the Lalique Museum and exhibition layouts. Designed in accordance with the 2005 Building Regulations.

Description :
The main outlines of the project were to give a new direction to a building housing a pre-industrial former glassworks, offer a unique exhibition venue to the Lalique family collections, and highlight the beauty of the surrounding site.
The architecture developed around the main building creates a space for a "cloister garden" around which visitors can circulate. The levels of the exceptional surrounding landscape were reworked so as to enable the integration of the built volumes and create a harmony between the exterior spaces and the exhibition circuit.
The site has two access points: one to the west from the valley and one to the east from the village of Wingen-sur-Moder. The museum entrance, located in the former great hall of the glassworks, is visible from the square.
Distinguished by a large window to the exterior of the building, the entrance is a sign of the building’s history, and this first architectural gesture encompassing old and new is a precursor to the character of the museum as a whole.
The main building houses the museum's lobby, reception desk, cloakroom and exhibition hall. This layout enables visitors to admire the interior spaces of the glassworks and take in all the functions of the site. It becomes the gathering point for visitors. The visit continues with the introductory gallery, which is largely glazed and offers views over the valley. This gallery is extended by a vast, semi-below-grade exhibition hall. Framed views of the courtyard garden complete the visit plan.
To the north of the building, a gallery built against the terrain looks onto a landscaped garden courtyard. It provides access to the auditorium in the surviving wing of the glassworks. From the auditorium, visitors can return to the hall where the shop is located.
The materials used in this project are mainly steel, glass, and stone. The facade is made of split, flamed stone, giving a raw, natural appearance. Its green colour was chosen for its likeness to the colours of the glazing and the awnings. It was also selected for harmony with the nature that surrounds the building. The steel components were assembled in a traditional manner.
The use of screws and a mechanical assembly were preferred. The metal elements were carefully aligned with the stone cladding to make a visual connection between the glazing and stone.

Image gallery

In relation