JC DECAUX UK Headquarters

London United Kingdom 2015
Wilmotte & Associés - JC DECAUX UK Headquarters

Technical specifications

Client: DF Real Estate

Project team
Design architect: Wilmotte & Associés
Structural engineer: ElliotWood Engineers
Services Engineer: Philips Page Associates Ltd
Building Control Consultant: Head Projects Group
Fire Strategy Consultant: Head Projects Group
Landscape Architects: Townshend Landscape Architects
Project Manager: Capital Pcc
Quantity Surveyor: Veale & Sanders Ltd
Main Contractor: ISG PLC

Area: 6,100 m² GEA

Construction: Handover November 2014

Overview

Summit House will be the new headquarters for JCDecaux in the United Kingdom. It is located in the Paddington area of central London and is situated very close to Edgware Road and the Paddington Basin, between the Bayswater & Paddington conservation area to the South and the Paddington Opportunity Area to the North. The existing site constituted two separate office buildings built in 1968 and 1970, a pub, residential apartments, and retail space.

The scheme by Wilmotte & Associés comprises the complete refurbishment of both buildings to the highest standards of office specifications, following the guide from the British Council for Offices (BCO), the extension of the reception area into the plot occupied by the pub, demolition and extension of the 6th floor in order to simplify the massing, and the unification of the internal arrangement of the two buildings. This will create a significant improvement to views along Praed Street through the appropriate use of materials and will create a suitable transition to the conservation area.

The existing fabric of the buildings was completely stripped out except for the facades of the residential units, which face the conservation area. In order to provide a larger reception area, it was required to carry out structural modifications by removing six concrete columns which were replaced by large trusses. The main façade was rebuilt using an elegant curtain walling system, with anodised aluminium fins emphasising the verticality of Praed Street, and all of the ground floor was rebuilt in black Indian granite which creates the podium for the retail and reception areas.

The project will be completed in November 2014 and aims for the BREEAM 2011 rating of “very good” which demonstrates the high efficiency and sustainability sought throughout the scheme. This will be achieved through the reduction of energy use from the outset via holistic and passive design measures, energy efficiency via use of LED systems, and use of renewable energy sources which includes photovoltaic panels and a bio-diverse green roof.

The Client is also supporting public art by commissioning a piece of art for the corner of the building.